Aktuality

21. březen - PRVNÍ "SVĚTOVÝ DEN STÍNICÍ TECHNIKY"

Dne 21. března 2023 vyhlašuje ES-SO první "Global Shading Day“ (Světový den stínicí techniky). Logo Global Shading DayCílem je, aby si široká veřejnost a politici na nejvyšší úrovni uvědomili lidské, ekologické a ekonomické přínosy stínicí techniky. Zavedení norem ve stavebních právních předpisech by bylo logickým krokem právě nyní, kdy se změna klimatu nezvratně zrychluje.

Dne 21. března samozřejmě oslavujeme jarní slunce, ale více než kdy jindy jsme si také vědomi jeho nebezpečí. Stínicí technika se stává nepostradatelnou pro ochranu budov před přehříváním, ale také v boji proti globálnímu oteplování tím, že omezuje používání energeticky náročných klimatizací. ES-SO, zastřešující organizace evropského oboru stínicí techniky, proto vyzývá k tomu, aby byla stínicí technice věnována větší pozornost, protože čísla nemohou být jasnější.

Vědecká studie společnosti Guidehouse ukázala, že inteligentní nebo dynamická stínicí technika by mohla snížit emise CO2 až o 100 milionů tun a ušetřit tak až 285 miliard eur. To představuje potenciální úsporu energie, potřebné pro chlazení budov, až ve výši 60 % do roku 2050. Budovy jsou dnes v Evropě největšími spotřebiteli energie a představují 40 % spotřeby energie a 36 % emisí skleníkových plynů. Pokud neuděláme nic, změna klimatu a vlny veder zvýší počet budov vyžadujících klimatizaci odhadem o 60 %.

Nejvyšší čas, aby se stala povinnou

Stínicí technika integrovaná do systému řízení budovy řídí teplo a světlo inteligentním způsobem. Jedná se o udržitelné pasivní chladicí systémy, které také umožňují obyvatelům kontrolovat využívání denního světla. Koneckonců, denní světlo zvyšuje náš pocit štěstí a pomáhá nám soustředit se a podávat výkon, ale může být také nepříjemné, ba dokonce nebezpečné pro starší osoby v případě přehřátí. Proto se ES-SO zasazuje o to, aby byla stínicí technika povinná v rámci evropské směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD).

Poraďte se s odborníkem

Global Shading Day je výzvou k objevování četných přínosů stínicí techniky, k přijetí opatření a kontaktování odborníků. Místní svazy, výrobci a distributoři po celé Evropě budou po celý týden kolem 21. března pořádat informační akce a další aktivity, aby upozornili na Global Shading Day.

Aktivity SPST a českých firem v rámci Global Shading Day.

Global Shading Day 1  

  

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

ES-SO je nezisková organizace založená podle belgického práva, jejímžLogo_ES-SO_Tavola_disegno_1_copia_3.jpg cílem je podporovat pozitivní dopad stínění na řízení vnitřního klimatu budov, a tím podporovat ambiciózní cíle EU v oblasti energetické účinnosti. ES-SO je evropská zastřešující organizace profesionálních organizací pro stínicí techniku. V celé Evropě zaměstnává toto odvětví více než 450.000 lidí a generuje roční tržby přesahující 22 miliard eur.      

ES-SO sídlí v Bruselu, což je ideální místo, které zaručuje, že hlas oboru bude vyslyšen a že tak může pozitivně přispět k plnění evropských energetických cílů. ES-SO se také aktivně podílí na řadě evropských projektů, a to nejen jako navrhovatel, ale také v roli poradenské.

Kontakt pro tisk

Ann Van Eycken I Generální tajemnice ES-SO I +32 2 313 99 44 I 
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. I www.es-so.com

Logo-spst-varianta-3_-_kopie.jpgSPST – Svaz podnikatelů ve stínicí technice je nezávislý subjekt pro komunikaci o oboru stínicí techniky v ČR, který si klade za cíle zejména stát se garantem profesionality na trhu stínicí techniky, informovat širokou veřejnost o výhodách použití kvalitní stínicí techniky, a to především v úsporách energie. S odbornou veřejností, architekty, projektanty a také akademickou obcí spolupracuje na nových vývojových projektech, zasazuje se o plnohodnotné postavení moderních technologií stínění ve státních programech, např. v Nové zelené úsporám, a v legislativě, spolupracuje se školami, a tak pomáhá při přípravě kvalifikované pracovní síly pro obor.

SPST je členem celoevropského sdružení stínicí techniky ES-SO, se kterým spolupracuje na nadnárodních projektech a na podpoře oboru stínicí techniky na evropské úrovni.

Kontakt pro tisk

Ing. Štěpánka Lubinová I Výkonná manažerka SPST I +420 605 881 826 I 
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. I www.spst-stineni.cz

Soutěž Realizace roku 2022 ve stínicí technice - VÝSLEDKY

9. února 2023 jsme v rámci veletrhu FOR PASIV vyhlásili výsledky soutěže REALIZACE ROKU 2022 VE STÍNICÍ TECHNICE.

Ročníku 2022 se zúčastnilo 10 staveb, které i tentokrát opět reprezentovaly širokou škálu výrobků z oboru stínicí techniky - od aktuálně velmi oblíbených pergol, přes zajímavě řešené venkovní žaluzie či náročnou zakázku vnitřních textilních rolet, až po velkoplošnou screenovou roletu do technických prostor.

Soutez realizaci 2022 prihlasene realizace

V následném hlasování, které probíhalo zde, na našich webových stránkách, byly vybrány 3 vítězné realizace:

Soutez realizaci 2022 vysledky souteze

Všem přihlašovatelům soutěžních realizací děkujeme za jejich odvahu a vítězům srdečně BLAHOPŘEJEME!

soutez 2022 1 misto

soutez 2022 vsichni vitezove

V nejbližších dnech také vyhlásíme nový, tentokrát již osmý, ročník této inspirativní soutěže. Budeme se těšit na další krásné stínicí prvky!

FOR PASIV 2023 - PORADENSTVÍ

Ve dnech 9.-11. února 2023 se v areálu PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 - Letňany, bude konat veletrh FOR PASIV, a to v souběhu s veletrhy FOR THERM a FOR WOOD.

Jedná se o veletrh, zabývající se problematikou nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb. Tyto stavby se stávají sále dostupnějšími a jsou šetrné k životnímu prostředí. Na své si tak na veletrhu přijde každý, kdo má zájem o moderní architekturu nebo má potřebu vytěžit maximální výhody ze stávajícího domova. Kromě ukázek materiálů, trendů nebo technologií, můžete využít také lslužeb poradenských center a přednášek.

Navštívit ho můžete vždy od 10.00 do 18.00 hodin, v sobotu 11. února od 10.00 do 17.00 hodin.

Náš svaz bude působit v hlavním poradenském centru veletrhu, v Hale 2, stánku 2D04.Kromě stínicí techniky Vám na stejném místě poradí odborníci např. ohledně oken, vzduchotěsnosti budov apod.

Volnou vstupenku si můžete stáhnout zde.

Těšíme se na Vás!

 

Soutěž REALIZACE ROKU 2022 VE STÍNICÍ TECHNICE - HLASOVÁNÍ

Rádi bychom Vás pozvali k hlasování o nejzajímavější realizaci stínicí techniky v naší každoroční soutěži. Můžete vyjádřit svůj názor na to, která realizace je podle Vás nejzajímavější, nejvíce inovativní, nestandardní či obtížná.

Prehled realizaci 2022

Hlasování probíhá od 22. prosince 2022 do 16. ledna 2023.

Soutěžní stavby si můžete prohlédnout ve fotogalerii a hlasovat pro ně můžete zde.